Den sista helgen i september arrangerades Matnatten i Jönköping. Ett event som startade i Malmö 2014 och fortsätter att expandera till nya städer varje år. 400 gäster hade köpt biljett och gav sig under en fredagskväll ut för att besöka åtta olika restauranger. Varje ställe skulle erbjuda en rätt som symboliserade restaurangen.
Första steget för Matnatten var att lämna in biljetten och hämta klippkort på Asecs. I klippkortet fanns en karta över restaurangerna och varje gäst fick själv välja ordning och var de ville börja.
Vi började på Väster och restaurangen Jungle Thai. De serverade en stark och kryddig soppa med räka, krispig kyckling och inlagd thai-rödkålsallad. Jag tyckte det var bra tänkt med olika delar och det gav en tydlig bild av restaurangen. Bra planering med baren där gästerna togs emot, menyn där maten stod på var tydlig och det kändes genomtänkt. ⭐ 5 poäng
Från Jungle Thai är det inte långt till Izakaya Station, så det blev vårt andra besök. Lokalen var full och halvstökig – men mysig som vanligt. De serverade en kebab på karré med chilimayo och kimchi. Det var lite slabbigt men väldigt gott och trevligt att se kockarna förbereda. Plus för rekommenderad dryck med bra pris. ⭐4 poäng
Från lillasysterrestaurangen till storasyster Izakaya Moshi. Här var det lite oklart vad som gällde då kön täckte skylten med information. Väntan på maten visade sig dock vara okej när råbiffen de serverade var fantastiskt god! Smakexplosion och riktigt gott med crunch mot det mjuka. Syrligt och fräscht – det smälte i munnen. Även de får plus för anpassad dryck. ⭐ 8 poäng
Sedan lämnade vi Väster och åkte ner till Öster och Vox. När vi klev in är det låg stämning i lokalen och det är oklart var vi ska ta vägen. Vi smyger in mot köket där små plastburkar står framställda med råbiff i. Kockarna i köket har en väldigt låg energi och det finns heller ingen rekommenderad dryck till maten. Kvällens andra råbiff smakar bra och mycket av soja, men jämfört med t.ex. Izakaya Moshi känns det inte genomarbetat eller engagerat. Vox är sämst på hela rundan. ⭐ 1 poäng
Vi promenerar vidare till Bishops Arms. Puben kör oktoberfest den här helgen så det var glad stämning och mycket folk. Vi hamnade först i en lång, och långsam kö, men fick sedan snabb service längre fram i lokalen. Vi förväntade oss något tungt och friterat men istället serverades något fräscht och väldigt gott. Rätten bestod av regnbågslax från Gränna, kål, äpple och senap. Väldigt gott! ⭐ 6 poäng
Nästa stopp var La Vue. Här var det en lugn, nästan lite fredagstrött, stämning i lokalen. Framställt på disken stod en liten förpackning med en rosa/lila röra. Det visade sig vara rödbetshummus med sötpotatispommes, timjanolja, agaverostade nötter eller rostade kikärtor. Vi fick bra hjälp med dryck av personalen men maten var inget att hylla. Rätten var god men inte en rätt? Det saknades något och det kändes mer som tillbehör eller topping. ⭐ 2 poäng
Klockan närmade sig 22 och vi sprang över gatan till Ester. På entrédörren satt en skylt med information och det kändes som de hade tänkt till ordentligt. De hade omfamnat eventet från entrén till köket. Det fanns tydlig information om maten, där vi fick välja mellan falafel eller korv (egenproducerad med kött från Ebbarp) med bröd. Det fanns information om deras andra evenemang och vi fick bra drycktips från personalen. Jag valde korven och blev så glad för det – den är klockren och riktigt god. Korven smakade fint från rosmarin och tillsammans med friterat äpple och lök, sallad och tryffelaioli var det väldigt gott! ⭐ 7 poäng
Det hade blivit dags för sista stället som för oss blev El Duderino. Det var stimmigt och mycket folk – som vanligt på Duden. Men vi fick snabb service med maten. Rätten som serveras är återigen en råbiff. Den var god – men innehöll väldigt mycket lök; både inlagd och rostad, jag tycker dock att det var bra konsistenser. Eftersom Duderino har sitt dryckesfokus tycker jag att det borde varit mer fokus på dryck till dock. De kanske hade kunnat ha någon specialare anpassad till råbiffen? ⭐ 3 poäng
Så hur tycker jag att Matnatten var som helhet? Det var lite tråkigt med tre råbiffar, även om jag tycker det är gott hade det varit kul med lite mer variation. Dock var det extra trevligt när restaurangerna hade tänkt till och anpassat dryck till evenemanget. Det märktes att restaurangerna nog tolkat det på lite olika sätt och gått in i det med olika engagemang. Som helhet är det en kul grej och jag hoppas att Matnatten kommer tillbaka till Jönköping 2020.
One thought on “Matnatten – en blandning av smaker och engagemang”