Födelsedagsfirande en lördag i Jönköping – vart går man då? Hypade Raspberry Bar kändes som en stark kandidat, och vi blev inte missnöjda.
Redan när vi kommer in genom dörrarna på Raspberry så slås vi av en sorts mysig initimitet. Lokalen är lagom stor för att ha plats för flera olika sorters sällskap, men är ändå liten nog för att det mest ska kännas som att det är lite olika kompiskonstallationer som sitter på olika platser och käkar på en hemmafest. Musiken är alldeles lagom hög för att man enkelt ska höra varandra, men samtidigt inte höra exakt vad övriga sällskap pratar om, vilket är en konst många restauranger misslyckas med. Personligen hade jag kunnat önska lite mindre klubbkänsla på musiken, men i sådana frågor finns det ju ännu mer utrymme för personlig preferens än i mat.
Angående mat, vi testar båda dagens förrätter. Den halstrade anklevern serveras på en rejält tjock bit rostad brioche, och toppas med en sås på sherry samt russin och mandel. Den är mustig, söt och härligt dekadent. En riktig toppenrätt som andas lyx. Den andra förrätten är en tartar på tonfisk med krassemajjo, picklad rotselleri och kapris. Smakerna är goda och generellt en personlig favorit. Tyvärr upplevs rätten som för salt, även för undertecknad som inte sällan får vänner att höja på ögonbrynen åt mängden salt som strösslas över den egna tallriken.
Raspberry Bar är ju som namnet antyder just en bar, och dryckesmenyn vittnar om detta med sin ambitiösa lista drinkar. Jag beställer en spännande kallad ”Smoky Agave” som har mezcal som sin bas, som onekligen vittnar om ett hantverkstänk hos bartendern. Servicen är genomgående bra och vi får allt vi behöver snabbt och utan att behöva pocka på uppmärksamheten.
Till varmrätt serverar köksmästaren själv en smörstekt oxfile med potatiskaka, gräddkokt kål och pepparsås. Både kött och potatiskaka är vällagat och gott och lyfts ytterligare av perfekt kål och sås. Den enda synpunkten man kan ha är att det vore trevligt med lite mer potatiskaka i proportion till övriga komponenter på tallriken.
I stort Raspbery Bar är exakt den sortens restauranger som Jönköping behöver – ställen som vågar satsa på ett fåtal vällagade rätter med ambitionsnivå. För den som är på humör för en lite mindre klassisk middag så hade antagligen en toppenmåltid kunna skapas vid bardisken med någon av pizzorna på menyn och ett glas vin/öl.
Vi kommer tillbaka för det, och nya iterationer av menyn!
STÄLLET – 4
Mysig storlek och inredning, bra ljudnivå, dämpad belysning men ändå luftigt.
SERVICE – 4
Uppmärksam serveringspersonal och trevligt med kökspersonal bland gästerna när belastningen tillåter.
MATEN – 4
Goda smakkombinationer och intressanta rätter, som dras ned av sältan.
SLUTBETYG – 4
Raspberry Bar är precis vad man önskar sig av en gastropub, och med sin varierande meny är återbesöksvärdet stort!