En snöig fredag besöker jag och en vän Cholon L’Indochine för andra gången. Ett besök som görs med senaste besöket i nära minne och med höga förväntningar på att testa ännu fler rätter med smaker från det vietnamesiska, franska och kinesiska köket.
För den som inte kan placera var Cholon ligger kan jag berätta att det är den syster-restaurang som Jungle Thai fick den 1 juni 2024. Cholon ligger alltså på Trädgårdsgatan i de västra delarna av Jönköping, ett stenkast från Sofiakyrkan.
Den lilla lokalen är nyrenoverad och noga inredd med främst mörka färger, färgglada lampor i taket och vad som känns som noga utvalda inredningsdetaljer. Vi har inte bokat bord och när vi kliver in i lokalen strax efter 18.00 hade det känts onödigt. Vi är nämligen ensamma där.
På varje bord står, utöver bestick, värmeljus och ett vinglas, tre små-små vinglas. Vi blir nyfikna på vad som serveras i och får snabbt svaret ”De är för Baijiu-provning, vill ni testa?”. Vi, som inte har en susning om vad Baijiu är, blir genast ännu mer nyfikna och säger ”Självklart” efter några minuters tänkande.
Utöver Baijiu, som visar sig vara världens mest sålda sprit med hur lång historik som helst, finns på menyn en blandning av vietnamesiska, kinesiska och franska rätter. Restaurangen vill förmedla historien om Cholon, en stad i Sydvietnam som under historien huserat människor från Vietnam, Kina och Frankrike och därför utvecklat en unik matkultur med olika influenser. Mer finns att läsa på Cholons Instagram.
Menyn består av rätter i mindre portioner där två till tre motsvarar en varmrätt. Det visade sig även redan vid vårt första besök att här går det superbra att dela på rätterna, så det gör vi även den här gången. Menyn beskriver tydligt de olika rätterna, där det finns en hel del kött och några rätter som går att få vegetariska.
Vi väljer fem rätter den här gången och det blir en blandning av vietnamesisk högrevsgryta, ångade dumplings med fläskfyllning, stekt kinesisk fläskkorv, fransk-vietnamesisk köttpirog och vårrullar med skaldjursröra. Rätterna serveras löpande, men först får vi en lektion och genomgång av Baijiu-provningen.
Det är mycket kunskap som förmedlas till oss under den inledande delen av provningen och det är tydligt vilket engagemang och kunskap som finns hos personalen. Vi får lära oss att Baijiu främst är en sprit som ska ätas till mat och att den smakar olika beroende på vilken del av Kina man befinner sig i. Detta hänger ihop med maten som lagas i just den regionen. I en region med mycket hetta i maten görs exempelvis en Baijiu som möter det på ett fint sätt och i en annan region med hög syra i maten har Baijiun en annan smak. Det är en otrolig presentation med detaljer och svar på alla halv-dumma frågor från oss. Vi blir sedan rekommenderade vilken Baijiu vi ska dricka till vilken rätt så när maten kommer in börjar en stund av – ja, vi kan kalla det mat-och-dryck-memory…
Vi smakar först på den vietnamesiska grytan som är en omgjord Boeuf bourguignon men med andra kryddor och smaker. Som helhet är rätten god, högrevet smälter i munnen och vissa kryddor som stjärnanis och ingefära känns mer än andra.
Sedan smakar vi på den stekta köttkorven gjord av fläsk som serveras med gurka i nouc mam-sås och med chili på toppen. Den här nouc mam-såsen är genomskinlig, tunn, syrlig och påminner om en vinägrett. Tillsammans med krispig gurka och korven är det väldigt gott! Chilin möter en av Baiju-sorterna på ett fint sätt och vi förstår vad spriten har för roll med maten. Detta blir också kvällens favorit-rätt och vi äter den generösa portionen länge.
Sedan är det dags för dumplings. De här är av varianten bao och är runda i formen. På insidan ligger likt en köttbulle fläskfyllningen och till serveras Cholons soya-vinägrett. De här är supergoda, skinnet i brist på annat ord är bra med ”rätt” tjocklek och innehållet smakar mycket. Väldigt goda!
Efter dumplings smaker vi på vårrullarna som är friterade i rispapper och fyllda med skaldjursröra. Till serveras picklade morötter och rättika samt nouc mam-sås och chili. De är krispiga, goda och syrliga.
Sista rätten vi tar oss an är den fransk-vietnamesiska köttpirogen. Den består av smördeg, nötfärs, gul lök, morötter och koriander. På utsidan ser det ut som en klassisk pirog och smakar ungefär som det också, men med en hint av koriander.
Med maten uppäten är vi mätta, nöjda och glada över nya smakupplevelser med historisk koppling. Att få lära sig nytt på ett restaurang-besök hör inte till vanligheterna, så detta gör mig extra glad.
Servicen är personlig, avslappnad och väldigt trevlig hela kvällen och när vi lämnar Cholon för den här gången har fler gäster tillkommit. Det smakas, mm:as och pratas om mat runt borden och det är en härlig stämning i lokalen. Ute i vinterkylan igen känner jag mig tacksam för att få uppleva detta i Jönköping, Cholon är en unik pärla som borde upplevas och besökas av den som uppskattar mat och dryck i kombination med historia och riktigt bra service.
STÄLLET – 5
Väldigt fint, inbjudande och trevligt. Märks att det finns en tanke bakom färger, möbler och inredningsdetaljer. Det är väldigt fint, helt enkelt!
SERVICE – 5
Stort plus för Baiju-presentationen som visar på hög kunskap och högt engagemang. Avslappnat och trevligt i alla andra kontakter. Proffsigt men samtidigt personligt i en perfekt kombination.
MATEN – 4
Många spännande rätter och smaker för mig. De rätter som går åt det franska hållet sticker inte riktigt ut på samma sätt, men dumplings, köttkorven och vårrullarna är otroligt goda och med nya smak-kombinationer.
SLUTBETYG – 4,5
Som helhet är Cholon väl värd att besöka! Passar bra för gäster som tycker om att testa olika typer av mat och samtala om den. Går även fint att gå in här för att bara ta en drink, kanske en av dem som innehåller Baiju? Cholon är ett unikt ställe som tillför något nytt till Jönköpings matscen.