Matutbudet i Jönköping frodas i skuggan av storstädernas innovation. Det som är här, fanns redan förra året annorstädes. Men, vem vet vad som kommer ske under 2019. Några nyheter finns redan att längta till.
Tokyo 18, ett av stans sushihak, byter ägare och namn. Något att se fram emot då, trots god mat, har helupplevelsen oftast varit låg. Ibland slafsigt upplagt, alltid disträ personal. Icha Mochi från Skåne tar över och om det lyckas lyfta kvalitetsribban återstår att se.
Samtidigt som Tokyos ägare överger sushin, storsatsar han på franskt. Ett stenkast ifrån Japan och Italien hittar vi snart även Frankrike. Atollen ger plats åt Le Vue, men varför man använder fel artikel i ett restaurangnamn vet jag faktiskt inte. Är kunskapen om fransk mat lika bristfärdig som språkkunskapen tro?
I övrigt känns det som att året kommer bjuda på lite olika varianter av krystade chansningar. Finkorv, boulebar och tysk kebab. Kanske blir succé, kanske blir en fluga. Vad jag istället skulle önska av matåret 2019 är genuinitet. Ställen som inte försöker vara något annat än det de är. Jag önskar mer klimatsmart mat, närodlat och renodlat. Tänk om man kunde få snabbmat utan genvägar eller smakförstärkare. Något hållbart och vällagat med råvaror från omnejden. Tänk, tänk om mat kunde få vara mat på riktigt.