
Att asiatisk mat är trendigt är väl egentligen inget nytt. Men jag anar ett trendbrott när det gäller restauranger i Jönköping med asiatiska smaker på menyn. Det är ute med sushi, bufféer och ”fyra små rätter”. Inne är genuin matlagning och smaker från Kina.
Jag baserar den här spaningen på fyra restauranger. Den första är Si Chuan på Klostergatan (granne med Ica) som erbjuder just ”genuin” kinesisk mat. Det är till och med så att vissa rätter inte går att köpa som takeaway då det inte gör smakerna rättvisa. En annan är Cholon (recenserat här) som visar upp mixen av Kina och Vietnam med rätter som inte hittas på kvarterskrogen. Den tredje är klassiska stället Shanghai på Öster som visserligen funnits så länge jag kan minnas men då utan att sticka ut. Men så fick jag höra att här finns minsann en ”hemlig” kinesisk meny, för den som kan kinesiska. En meny som innehåller något helt annat än den vanliga menyn.
Och det fjärde stället, som även kommer recenseras nedan, är Red House Sushi som summerar hela min spaning egentligen. Här erbjuds (som namnet avslöjar) sushi, poké bowls, dumplings, thailändska rätter och kinesiska rätter på den svenska menyn. Lite spretigt absolut. På väggen bakom kassan hänger bilder på rätterna och det visar sig vid vårt besök att menyn på svenska inte är i synk med bilderna. Så vi bestämmer oss för att utgå från just bilderna istället.
När maten serveras ser den ut precis som på bilderna och doftar väldigt gott. De två mest spännande rätterna vi har framför oss är en fläskrätt serverad med kål och en soppa med dumplings. Bara för att testa serveras även en Pad thai med räkor.
Rätten med fläsk är det godaste av de tre rätterna. Köttet är otroligt mört och den söta klibbiga såsen möter köttet på ett väldigt gott sätt. Det är otroligt gott och kålen är ett bra komplement. Vi mm:ar oss igenom några bitar innan vi smakar på nästa rätt.
Pad Thaien är god. Den har bra hetta och en fin fördelning mellan nudlar, grönsaker och räkor. De sistnämnda är generöst tilltagna och som helhet en god rätt. Men också ett relativt säkert kort.
Så till nästa rätt. Hettan i Dumplings-soppan blev vi varnade för, men det är en stegvis hetta som går att hantera för oss båda två. Den tar inte över utan tillför den där hettan som jag vill ha. Själva dumplingsen har en bra deg med lite yta undertill, fläskfyllningen är helt mjuk vilket överraskar oss lite. Lite crunch hade inte skadat här, men det är gott.
Trots att vi blir ordentligt mätta äter vi upp stora delar av maten. Det är generösa portioner men samtidigt inte så svårt att äta upp. Smakerna poppar och det känns väldigt genuint.
Kanske är det bara en tillfällighet att flera restauranger öppnar med kinesisk mat på menyn. Oavsett så är det kul att få smaka nya smaker och rätter på hemmaplan i Jönköping.
STÄLLET – 2
Jag tycker att det är en rätt omysig lokal. Det är en som en lång korridor med bord vid sidorna och inget som förhöjer matupplevelsen direkt.
SERVICE – 2
Trevligt, vänligt och guidande bland maträtterna.
MATEN – 4
Två av tre rätter var nya för mig i sin sammansättning och smaker. Väldigt gott!
SLUTBETYG – 3
Det blir en trea i slutbetyg. God mat som är huvudroll i en annars rätt intetsägande lokal.