There’s a new brunch spot in town. Sedan ett tag tillbaka har Nivå, restaurangen i Science Park Towers, erbjudit brunch på söndagar. Och en söndag var jag där och testade det nya upplägget.
Den här söndagen strålar vintersolen in i lokalen när vi kliver in strax före 10.00. Från entrén rakt över högskolan är det lätt att hitta in och rakt fram står den tillfälliga kassan. Vi hälsas välkomna, får berätta att vi har bokat bord, betala och blir sedan placerade vid ett bord utmed Barnarpsgatan. Framme vid kassan får vi även med oss ett glas alkoholfritt bubbel.
Trots att klockan är 10.00 och att brunchen öppnar just vid 10.00 är det inte helt klart i lokalen. Personalen ”springer runt” och ställer fram den sista maten, lägger fram bestick och plockar. Det märks att detta är en nytt koncept då det är mer en känsla av yra höns än strukturerat kaos…
Något som för mig blir tydligen är att här finns i alla fall en tydlig och genomtänkt placering av de olika delarna. Stationerna med mat är väl utplacerade i lokalen vilket framför allt visar sig vara bra när det är fler gäster på plats. Det blir inte kö, vilket är väldigt bra!
Ett avlångt högre bord har huvudrollen i lokalen och här står allt från bröd till caesarsallad och annat gott. Det är trångt mellan skålarna och mycket ser gott ut så tallriken fylls snabbt på. På ett bord vid sidan står ost, frukt och dryck. Juice, smoothie, kaffe, te och vatten står framdukat.
Vid ett annat bord står desserter uppställda. Här finns småkakor, tårtor och nästan hur mycket sötsaker som helst. Strax efter det söta finns det varma. I klassiska värmelådor finns bland annat äggöra och bacon. Och vid luckan mot köket beställer gästen själv Egg Benedict, amerikanska pannkakor med topping och/eller belgiska våfflor med topping.
Jag plockar på mig lite av allt och börjar i sann buffé-anda att äta från det kalla. De klassiska delarna som gott bröd med olika pålägg är inte så mycket att skriva om; det är gott! Jag gillar äggmuffinsen, tunnbrödrullarna, salladerna och ambitionen med bao buns fyllda med räkor… De sistnämnda är dock mer ambitiösa än välgjorda; brödet är segt och inte så fluffigt som det ska, innehållet har en konstig smakkombination med senap, picklad lök och räkor. Spännande, kreativ men inte gott…
Roligare är då chiapuddingen som liknar en chokladpudding med grädde och färska bär på toppen.
I det varma segmentet är det tyvärr snarare ljummet än varmt. Äggröran är väldigt gräddig och jag saknar salt för att möta upp smakerna. Jag beställer en Egg Benedict med grönkål och svensk coppa (lufttorkad fläskkarré). Benedicten läggs upp framför mig och trots att det ser lite hafsigt ut ser det gott ut. Det pocherade ägget är helt okej i konsistens men är lite för rått för min smak. Tillsammans med brödet, grönkål och köttet är den okej men inte någon pang-upplevelse.
Och så är det dags för det söta. Vi beställer och delar på en amerikansk pannkaka och en belgisk våffla. Den första serveras med grädde och bär. Den sistnämnda med vaniljglass, chokladsås och marshmallows.
Ännu en gång är presentationen lite hafsig men framför allt våfflorna ser så där goda ut. Pannkakorna är helt okej, har någon konstig bismak, men är helt okej. Våfflorna är betydligt bättre och väldigt goda.
Från kakbuffén smakar vi på lite olika och det är väldigt bra storlek för att just kunna smaka lite av allt. Det är ett brett utbud och en värdig söt avslutning på besöket.
När vi har ätit av de olika delarna, pratat och njutit av miljön har drygt två timmar gått. Det har tillkommit gäster under hela besöket och det är en trevlig stämning i lokalen. Personalen har landat in i sina roller och har mer kontroll på situationen ju längre tiden går. Servicen är på tå och våra tallrikar plockas av bordet när vi har ätit upp. I högtalarna spelas lounge-musik som bidrar till en lugn och skön stämning.
Jag gillar miljön, stämningen och servicen. När det gäller maten är det ett brett utbud med mycket som är bra men de där extra delarna (som Egg Benedict, Bao buns och våfflor) saknar den där extra finessen för att bli pricken över i. Detta är en trevlig brunch med mycket mat som absolut ger ”valuta för pengarna” (279kr).
STÄLLET – 5
Jag tycker att Nivås lokal passar väldigt bra som brunch-ställe. Här sitter gästerna i olika delarna vilket gör att det inte känns trångt. Maten är tydligt placerad vid olika stationer vilket gör det enkelt att få en överblick.
SERVICE – 4
Lite förvirring vid öppning kompenseras av att personalen är väldigt trevliga och snabba på att plocka disk.
MATEN – 3
Brett utbud med både frukostdelar och mer matiga. De rätter som är mer lyxiga tycker jag inte är tillräckligt välgjorda utan faller i smak och utförande. Men ambitionen finns där.
SLUTBETYG – 4
Det blir en fyra i slutbetyg för denna brunch. Lokalen, servicen och det breda mat-utbudet bidrar till det höga betyget.